Třetím rokem vás zveme k online lekcím Jógy pro sedící. Hodiny jsou vedeny profesionální lektorkou Jitkou Dytrychovou. Zastavte se s námi na chvíli a věnujte si čas. Příští lekci Jógy pro sedící online chystáme na úterý 15. listopadu, začínáme v 15:00 v prostředí Google Meet, stačí kliknout na tento odkaz https://meet.google.com/snj-uyis-ruy 

Pokud jste po nabídce cvičení pokukovali a ještě jste nesebrali odvahu ji vyzkoušet, přečtěte si reportáž z poslední lekce očima kolegyně Věry Malé, která ji poctivě odcvičila. 

Pěkně jsme si protáhli těla s naší milou lektorkou Jitkou Dytrychovu, která pro nás připravuje lekce JÓGY PRO SEDÍCÍ online.

Začali jsme jen pár slovy úvodem a šlo se na to, žádné zbytečné zahálení. Protože dýchání je základ  žití, prošli jsme jednotlivé fáze jógového dechu - do břicha, do hrudníku a taky do oblasti klíčních kostí. Na dech je dobré se soustředit se zavřenýma očima a prokládat řízené a třeba i drobně přerušované dýchání volnými nádechy či výdechy.

Přestože se nám zdá občas dechové cvičení náročné na soustředění, nakonec nás ale osvěží a prosvěcuje naší mysl. Je vlastně dobře, že se učíme v této hektické době trpělivosti a koncentraci. Hodí se to pak i při komunikaci s lidmi, nebo když večer nemůžeme usnout. Stává se, že nás při dechovém cvičení vyruší nějaké myšlenky, napadá nás, co budeme dělat večer nebo co je třeba pořídit. I s tím se snažíme pod vedením Jitky pracovat. Rušivou myšlenku necháme volně odplynout jako po vodě a vrátíme se zase zpátky k dechu.

Naše tělo při dechovém cvičení jen neodpočívá. Snažíme se o vzpřímené držení těla a otevřený hrudník, ruce se opírají o stehna nebo područky a nohy se, pokud to jde, opírají celou plochou chodidel o zem nebo o podnožky vozíku. Je to na každém, co mu jak vyhovuje a je příjemné. To byste nevěřili, že i udržet rovný a pevný sed je docela náročný cvik. A abychom se s dýcháním nepřiblížili k příliš hlubokému odpočinku, přichází na řadu cvičení jako takové,  již s otevřenýma očima, to abychom dobře viděli na cvičitelku, co ukazuje. Nejprve jsme si protáhli pomalu několika jednoduchými cviky obě ruce, a pak jsme odhodili za pomoci několika hlubokých nádechů a prudkých výdechů přebytečnou i obtěžující tíhu z těla. Naše lektorka říká, že když uděláme každý den tento prostý cvik dvakrát, třikrát, hned nám bude lépe po těle i na duši. To stojí určitě za vyzkoušení.   

Tím jsme ale rozhodně neskončili. Zacvičili jsme si  upravenou jógovou sestavu pro sedící, která se jmenuje Pozdrav slunci. Ten jsme si dali hned několikrát za sebou, každý dle svých možností a v rytmu svého dechu. Bylo to velmi příjemné. Nezapomněli jsme ani na krční páteř, tu jsme po pozdravech slunci procvičili pomalými pohyby hlavou na všechny strany.  Následoval oblíbený „zkrutíček“, to je cvik na rotaci (otáčení) páteře. Při tomto cviku báječně pomáhají područky od vozíku nebo opěrka židle. Za ty je možné se přichytit a jednak jógovou pozici vylepšit, nebo se prostě jen bezpečně přidržet a uvolnit si ramena.

A co jiného na závěr než dýchání a relaxace. Dýchalo se tentokrát přes trochu sevřený krk, takže z nás při výdechu vycházel chrčivý zvuk. Když se přidal  hlas, prošli jsme několik výdechů za zpěvu hlásek A-OU-M, to jak vzduch procházel přes břicho, hrudník až k ramenům. Délku nádechů a výdechů mají lidé různou, a tak výsledek zní pak jak krásný sbor.

Zkuste to s námi, určitě jsem něco vynechala  a rozhodně nás čekají další zajímavá cvičení, která se do této lekce nevešla.