Po dlouhých desetiletích, kdy periferie Prahy s hojnou bytovou výstavbou s centrem města spojovaly speciální autobusové linky pro přepravu cestujících se zdravotním postižením, končí poslední z nich. Dnem, kdy naposledy vyjede linka H 1 na svou trasu z Petýrkovy a Hornomlýnské, přes Jedličkův ústav, Hlavní nádraží, náměstí Republiky a Florenc, je pátek 26. července 2024. Přestože Pražská organizace vozíčkářů poukazovala na to, že není vhodná doba pro zrušení této speciální autobusové linky, konec byl neodvratný. Obáváme se, že cestujícím bude komplikovat dopravu do centra města probíhající rekonstrukce vestibulu stanice metra C Florenc, kvůli které zde nelze vystoupit, ani přestoupit na linku B, a připravovaná rekonstrukce vrchní části Václavského náměstí.

Zástupci ROPIDu jsou přesvědčeni, že zvýšenou poptávku po individuální přepravě na objednání, pokryje navýšení kapacity této služby. Vzhledem k výrazně převyšující poptávce nad současnou nabídkou jsme v tomto ale skeptičtí. 

Budeme rádi, pokud nám dáte vědět, zda vám zrušení linky H1 způsobilo v cestování městem potíže a jaké. Specifická pražská výstavba, kdy v minulosti byly byty zvláštního určení koncentrovány do celých bytových domů vystavěných na okraji města, si podle nás ještě stále žádá specifické dopravní řešení, které by nebylo vázáno na objednání.